Wanneer tijdens een echtscheidingsprocedure wordt vastgesteld dat een van beide partijen partneralimentatie dient te betalen, kan deze persoon in aanmerking komen voor bepaalde fiscale voordelen. In tegenstelling tot kinderalimentatie, is partneralimentatie immers direct en volledig aftrekbaar van de belasting. Zo vallen de netto kosten van betaalde partneralimentatie lager uit en blijft de portemonnee dus enigszins gespaard. Voor de ontvanger van partneralimentatie gelden de alimentatiebetalingen als een vorm van inkomen. Het laat zich dan ook raden dat men over ontvangen partneralimentatie inkomstenbelasting dient te betalen.
Partneralimentatie aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek
Alimentatiebetalingen aan de partner zijn direct fiscaal aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek onder het kopje ‘betaalde alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Voor de belastingdienst maakt het in dit geval niet uit of de partneralimentatie gespreid betaald wordt door middel van periodieke betalingen, of voldaan wordt middels een eenmalige afkoopsom. Wel geldt uiteraard dat een aftrekpost nooit hoger kan zijn dan het totaal aan verschuldigde inkomstenbelasting. Wanneer er sprake is van een hoge afkoopsom, is het zodoende meestal verstandiger de betaling uit te smeren over meerdere jaren om zo het behaalde belastingvoordeel te optimaliseren.
Wanneer is partneralimentatie niet aftrekbaar?
Partneralimentatie is er op gericht een bijdrage te leveren aan de kosten voor levensonderhoud. Wanneer er tussen partners betalingen worden gedaan die expliciet niet bedoeld zijn voor levensonderhoud, dan vallen deze volgens de belastingdienst niet onder partneralimentatie. Dergelijke betalingen zijn zodoende niet aftrekbaar. Naast dit aandachtspunt is het tevens van groot belang dat u een eventuele afkoopsom pas betaalt nadat de scheiding officieel is uitgesproken. Heeft u de afkoopsom voordien al voldaan, dan is deze niet aftrekbaar. Een hard gelag, want in veel gevallen gaat het om een hoop geld.
Partneralimentatie aftrekbaar en een eigen woning
Voor elke koopwoning geldt dat de belastingdienst een bepaald percentage van de WOZ-waarde als bedrag bij uw inkomen optelt. Dit bedrag noemt men het eigenwoningforfait. Wanneer uw partner na de scheiding een huis bewoont waarvan u de (mede-)eigenaar bent, mag u het eigenwoningforfait dat voor deze woning te boek staat in zijn geheel aftrekken van de belasting.
Fiscale voordelen ontvanger
Niet alleen de alimentatieplichtige kan rekenen op fiscale voordelen, ook de ontvanger van alimentatiebetalingen kan in sommige gevallen aanspraak maken op belastingaftrek. Het betreft in hier de gemaakte kosten om de alimentatie of afkoopsom geregeld te krijgen. Zo komen eventuele advocatenkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten allemaal in aanmerking voor aftrek.
Geef een reactie