Wanneer de ene huwelijkspartner substantieel meer verdient dan de ander, kan er bij een echtscheiding behoefte ontstaan aan partneralimentatie. Partners kunnen samen afspraken maken over hoogte en duur van deze partneralimentatie. Dergelijke afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Wanneer de partijen er echter niet in slagen om het eens te worden, zal de rechter een berekening maken en zo zelf een bedrag vaststellen. Wij raden u echter aan om een advocaat in te schakelen om uw de hoogte van uw partneralimentatie te berekenen. Het is namelijk een ingewikkelde berekening (zie ook rechtspraak.nl). Onze advocaten kunnen u helpen, laat hiervoor uw contactgegevens achter op de pagina.
Behoefte, verdiencapaciteit en draagkracht
De hoogte van het partneralimentatiebedrag wordt berekend aan de hand van een drietal factoren:
- Behoefte; het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft om de huidige levensstandaard te kunnen handhaven
- Verdiencapaciteit; de (potentiële) hoogte van het eigen inkomen van de alimentatiegerechtigde
- Draagkracht; de hoeveelheid partneralimentatie die de alimentatieplichtige zich maximaal kan veroorloven
Behoefte en verdiencapaciteit en hoogte partneralimentatie
Elke berekening met betrekking tot partneralimentatie begint met het vaststellen van het gewenste alimentatiebedrag. Hiertoe wordt allereerst gekeken naar het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft om zijn of haar levensstandaard ten tijde van het huwelijk te kunnen handhaven. Dit bedrag noemt men de behoefte. Aansluitend toetst men middels het vaststellen van de verdiencapaciteit in hoeverre deze persoon zelf in zijn of haar behoefte kan voorzien. Indien blijkt dat de behoefte de verdiencapaciteit overstijgt, wordt het verschil tussen de twee opgevoerd als benodigd alimentatiebedrag.
Hoogte partneralimentatie en draagkracht
Uit de behoefte en de verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde vloeit een bepaald benodigd alimentatiebedrag voort. Het is echter nog maar de vraag of de alimentatieplichtige aan deze vraag kan voldoen. Om te voorkomen dat deze meer moet betalen dan hij of zij zich kan veroorloven, wordt daarom middels een draagkrachtberekening getoetst of het benodigde alimentatiebedrag daadwerkelijk haalbaar is. Hierbij geldt dat kinderalimentatie voorrang heeft op partneralimentatie. Pas als volledig is voldaan aan de kinderalimentatie, komt de partner aan de beurt. De totale hoogte van alimentatiebetalingen kan nooit de draagkracht overschrijden.
Hoogte partneralimentatie en bijstand
Zorgt een beperkte draagkracht er voor dat het maximaal te ontvangen alimentatiebedrag te laag is om een redelijk bestaan te kunnen garanderen? Dan zal de alimentatiegerechtigde bijstand moeten aanvragen. De gemeente zal in dit geval de draagkracht van de alimentatieplichtige nog eens kritisch herberekenen, om te kijken of er mogelijk niet toch nog een extra bijdrage verhaald kan worden.