Om er voor te zorgen dat de levensstandaard van kinderen er na een echtscheiding zo min mogelijk op achteruitgaat, betaalt een alimentatieplichtige ouder kinderalimentatie. Kinderalimentatie voorziet in een deel van de kosten voor opvoeding en draagt zodoende bij aan de ontwikkeling van het opgroeiende kind.
Tijdens een echtscheidingsprocedure kunnen (ex-)partners zelf afspraken maken over de hoogte van kinderalimentatie. In alle gevallen dienen deze afspraken echter goedgekeurd te worden door de rechter. Deze toetst de hoogte van het bedrag aan de hand van drie factoren:
- Het gezinsinkomen
- De kosten van een kind
- De draagkracht van de alimentatieplichtige
Om de hoogte van uw kinderalimentatie vast te laten stellen kunt u het bovenstaande formulier invullen. Een advocaat uit uw regio zal dan dezelfde werkdag nog contact me u opnemen en u helpen.
Draagkracht
Het in stap 1 en 2 vastgestelde bedrag aan kinderalimentatie wordt alleen in zijn geheel toegekend wanneer de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder dit toestaat. Zo wordt voorkomen dat iemand meer alimentatie moet betalen dan hij of zij zich kan veroorloven. In dat kader is het goed om te weten dat het kindgebonden budget sinds 1 januari 2013 afgetrokken wordt van het aandeel dat beide ouders dienen bij te dragen aan de kosten voor het kind. Daarnaast kan een ouder, afhankelijk van draagkracht en behoefte, aanspraak maken op een zorgkorting van 15 tot 30%.
Minimale hoogte kinderalimentatie
Er gelden geen wettelijk vastgestelde normen voor de minimale hoogte van kinderalimentatie. Wel is het zo dat de levensstandaard van kinderen zoveel mogelijk gehandhaafd dient te blijven. Dit betekent dat de kinderalimentatie (met inbegrip van de draagkracht uiteraard) in ieder geval zo hoog moet zijn dat kinderen de bezigheden die zij tijdens het huwelijk hadden, ook daarna nog kunnen voortzetten. Lidmaatschappen van sportclubs, de muziekschool, de scouting of andere verenigingen dienen zoveel mogelijk intact te blijven.
Maximale hoogte kinderalimentatie
De maximale hoogte van kinderalimentatie verschilt per gezin. Dit plafond is afhankelijk van diverse factoren, waaronder bijvoorbeeld het inkomen van de beide ouders (draagkracht), het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen. Kinderalimentatie gaat echter altijd voor op partneralimentatie, dus bij beperkte draagkracht dient eerst de kinderalimentatie te worden voldaan alvorens de partner aan de beurt komt.
Indexering
Omdat lonen en prijzen elk jaar stijgen door inflatie, is wettelijk bepaald dat alimentatiebedragen eveneens jaarlijks met een bepaald percentage naar boven worden bijgesteld. Lees verder op de pagina indexering kinderalimentatie of neem direct contact op met een alimentatieadvocaat via het contactformulier.