Omdat het prijspeil ieder jaar stijgt door inflatie, is wettelijk bepaald dat alimentatiebedragen eveneens jaarlijks met een bepaald percentage naar boven wordt bijgesteld. Deze aanpassing noemt men indexering. Tenzij door (ex-)partners anders wordt overeenkomen, wijzigt de hoogte van de partneralimentatie jaarlijks met een indexeringspercentage.
Indexering alimentatie 2017 berekenen
Hoe komt het indexeringspercentage tot stand?
Het percentage waarmee alimentatiebedragen elk jaar worden verhoogd, is afhankelijk van het zogeheten loonindexcijfer. Dit loonindexcijfer, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is een afspiegeling van de loonontwikkeling in Nederland. De minister van Justitie gebruikt het loonindexcijfer om te bepalen welke stijging van alimentatiebedragen wenselijk is. Je moet immers met je partneralimentatie ondanks de gestegen prijzen wel dezelfde boodschappen kunnen blijven doen. Wanneer het gewenste percentage is vastgesteld, wordt dit enkele maanden voor de start van het nieuwe jaar officieel bekendgemaakt. Ter illustratie: voor 2014 geldt dat het indexeringspercentage 0,9% bedraagt. Dit betekent dat in principe alle alimentatiebedragen per 1 januari 2014 met 0,9% omhoog zijn gegaan.
In theorie bestaat de mogelijkheid dat het indexeringspercentage negatief is en alimentatiebedragen dus naar beneden worden bijgesteld, maar in de praktijk zal deze situatie zich niet gauw voordoen.
Uitzonderingen indexering partneralimentatie
Soms worden alimentatiebedragen niet automatisch aangepast met het door de minister vastgestelde indexeringspercentage. Het betreft hier bijvoorbeeld sommige alimentaties van voor 1 januari 1973. Als er toen afspraken zijn gemaakt over de ontwikkeling van het alimentatiebedrag, blijven deze gewoon gelden en wordt er dus niet geïndexeerd.
Daarbij kunnen partners ook in overleg afspreken (tijdelijk) niet te indexeren. Een dergelijk besluit dient te allen tijde schriftelijk te worden vastgelegd.
Ook kan een alimentatieplichtige de rechter verzoeken om indexering voor bepaalde of onbepaalde tijd stop te zetten, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een vast inkomen dat niet onderhevig is aan schommelingen in het loon- of prijspeil. In een dergelijke situatie zou indexering betekenen dat de alimentatie elk jaar omhoog gaat, terwijl het inkomen gelijk blijft.
De laatste uitzonderingsmogelijkheid doet zich voor wanneer men er voor kiest om het indexeringspercentage los te laten en de automatische aanpassing te koppelen aan een ander cijfer. Denk bijvoorbeeld aan de loonontwikkeling van de alimentatieplichtige. Het kan immers zo zijn dat deze loonontwikkeling al voor jaren vast ligt en sterk verschilt met het indexeringspercentage.
Afspraken over indexering partneralimentatie
Elk jaar worden alimentatiebedragen opnieuw geïndexeerd. Het is verstandig om een ex-partner zo snel mogelijk te verwittigen van het nieuwe alimentatiebedrag, om discussie te voorkomen. Daarbij raden wij u ten zeerste aan om de afspraken die u maakt omtrent alimentatie en indexering altijd zwart op wit vast te leggen. Onze alimentatie-advocaten kunnen u hierbij helpen, neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier op deze pagina.