Wanneer een huwelijk of geregistreerd partnerschap kinderen heeft voortgebracht, ontstaat bij een echtscheiding de vraag hoe de zorg voor deze kinderen verdeeld dient te worden. Soms wordt afgesproken dat een van beide partners deze zorg volledig op zich neemt, bijvoorbeeld door de kinderen fulltime in huis te nemen. De andere partner betaalt in dit geval meestal kinderalimentatie als tegemoetkoming aan de kosten. Beide partners kunnen er echter ook voor kiezen om in onderling overleg de praktische en financiële zorg zoveel mogelijk gelijkwaardig te verdelen. Deze verdeling noemt men ook wel co-ouderschap.
Co-ouderschap en alimentatie: De beginselen
Uitgangspunt van co-ouderschap is dat de situatie voor de kinderen in beide huishoudens ongeveer gelijk dient te zijn. Over het algemeen worden de kosten 50-50 verdeeld. Het is echter een misverstand om te denken dat er bij co-ouderschap automatisch geen sprake is van kinderalimentatie. Wanneer er tussen de partners een substantieel verschil in inkomen bestaat, dient dit te worden gecompenseerd. Dit om te voorkomen dat het kind bij de ene ouder op de nieuwste spelcomputer speelt, terwijl het zich bij de ander moet vermaken met een elastiekje en een propje papier. Als u wilt dat een alimentatie advocaat naar uw situatie kijkt vul dan het contactformulier in op deze pagina.
Co-ouderschap en alimentatie: Kinderbijslag
Indien wordt gekozen voor co-ouderschap, geldt dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag. Vaak kiezen partners er voor een gemeenschappelijke rekening aan te houden, waarop deze kinderbijslag gestort kan worden. Gevoegd bij de eigen bijdrage van beide partijen, ontstaat zo een ‘kindrekening’ waarmee alle lasten van het kind eenvoudig en overzichtelijk voldaan kunnen worden. Overigens is het belangrijk om onderlinge afspraken over kinderbijslag vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Bij het vaststellen van de hoogte van kinderalimentatie wordt eventueel ontvangen kinderbijslag immers verrekend.
Goede afspraken
Het succes van co-ouderschap staat of valt met het maken van goede afspraken. Het is dan ook van groot belang dat partners zich tijdens de echtscheidingsprocedure buigen over het rooster (welk kind is op welke dagen waar), de onderlinge woonafstand, de taakverdeling, verjaardagen en vakanties, regels voor de kinderen en uiteraard financiën. Het maken van goede afspraken voorkomt dat kinderen heen en weer geslingerd worden tussen twee werelden en draagt zo bij aan een voor alle partijen soepele, leefbare regeling. Ook is het voor de co-ouders raadzaam van tijd tot tijd overleg te plegen en, indien noodzakelijk, afspraken bij te stellen.