Een echtscheiding maakt een einde aan de wettelijke verbinding tussen twee partners, waardoor de meeste verplichtingen die uit deze verbinding voortvloeien komen te vervallen. Eén verplichting blijft echter onverminderd overeind: de onderhoudsplicht. Deze plicht voorziet er in dat partners ook na het huwelijk de verantwoordelijkheid hebben om (financieel) voor elkaar en eventuele kinderen te blijven zorgen.
In veel gevallen leidt de onderhoudsplicht dan ook tot alimentatie. Alimentatie kan voldaan worden in natura door direct bepaalde kosten (bijvoorbeeld energierekeningen of hypotheekbetalingen) over te nemen, maar meestal is er sprake van periodieke betaling van een geldbedrag.
Een alimentatie advocaat kan u helpen bij het vaststellen of wijzigen van uw alimentatie, neem hiervoor contact op met een van onze ervaren alimentatieadvocaten via het formulier op deze pagina.
Alimentatieplicht richting kinderen (kinderalimentatie)
Een echtscheiding is voor veel kinderen een heftige, emotionele ervaring. Om er voor te zorgen dat ze niet ook nog eens te maken krijgen met een zware teruggang in levensstandaard en zo dus letterlijk het kind van de rekening worden, betaalt de alimentatieplichtige ouder kinderalimentatie. In de praktijk is dit vaak de niet-verzorgende ouder, oftewel de ouder bij wie de kinderen niet of nauwelijks verblijven. De alimentatiegerechtigde is in dit geval de ouder die het kind verzorgt. Kinderalimentatie is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten voor opvoeding en verzorging van een kind. De alimentatieplicht voor kinderen eindigt wanneer het kind 21 jaar is.
Alimentatieplicht richting partners (partneralimentatie)
Naast veel emotie, kan een echtscheiding ook financiële hoofdbrekens met zich meebrengen. Dergelijke situaties kunnen zich voordoen wanneer een van de partners substantieel meer inkomen heeft dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan een gezin waarbij een van de ouders de kost verdient, terwijl de ander thuis voor de kinderen zorgt. In dit geval dient er vaak partneralimentatie betaald te worden. Partneralimentatie is een alimentatieplicht waarbij een van de partijen een financiële bijdrage levert aan de andere, om zo te voorzien in voldoende inkomen.
Let op: omdat kinderalimentatie voorrang heeft op partneralimentatie, kan er pas alimentatie aan de partner worden betaald wanneer er minimaal voldoende draagkracht is om aan de vastgestelde kinderalimentatie te voldoen. De alimentatieplicht voor kinderen weegt dus zwaarder dan de alimentatieplicht voor partners.
Uitsluiting alimentatie
Het uitsluiten van kinderalimentatie is van rechtswege niet toegestaan. De Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding verhindert dit. Uitsluiting van partneralimentatie is wel mogelijk. Wanneer partners op dit punt overeenstemming bereiken, dient een dergelijke afspraak duidelijk vastgelegd te worden in het echtscheidingsconvenant. Tevens kan een niet-wijzigingsbeding worden toegevoegd, waardoor deze afspraak in de toekomst niet meer herzien kan worden.
Het behoeft geen uitleg dat een besluit tot instemming met uitsluiting van partneralimentatie, zeker in het geval van een niet-wijzigingsbeding, goed overwogen dient te worden.