Wanneer u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan, heeft dit niet alleen emotionele, financiële en praktische, maar ook fiscale gevolgen. Deze gevolgen ontstaan al vanaf het moment dat u niet meer bij elkaar woont, omdat de Belastingdienst u dan direct als gescheiden beschouwt. Dit betekent dat u vanaf dat moment beiden zelfstandig belastingaangifte dient te doen, met elk uw eigen inkomsten en aftrekposten. Wel kunt u in het jaar van de scheiding nog kiezen voor een fiscaal partnerschap met uw ex. In dit geval kiest u in onderling overleg wie welk deel van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten opvoert.
Alimentatie aftrekbaar van belasting
Een echtscheiding gaat regelmatig gepaard met een of meerdere vormen van alimentatie. Alimentatiebetalingen kunnen een forse hap uit uw budget nemen. Het is dan ook goed om te weten dat deze betalingen vaak fiscaal aftrekbaar zijn. Zo kunt u niet alleen de kosten voor de opvoeding van uw kinderen, maar ook de bijdragen in het levensonderhoud van uw partner aftrekken van de belasting. Dergelijke belastingvoordelen maken de doorgaans dure echtscheiding financieel net iets draaglijker en verzachten de budgettaire pijn zo enigszins.
Alimentatie en belasting: Kinderalimentatie versus partneralimentatie
Kinderalimentatiebetalingen kunnen niet direct in box 1 van het inkomen afgetrokken worden, maar komen wel in aanmerking voor de aftrekpost ‘kosten levensonderhoud kind’. U krijgt in dit geval niet de werkelijke uitgaven terug, maar wel een (soms substantieel) deel. Daarnaast is kinderalimentatie onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar in box 3 (sparen en vermogen). Partneralimentatie daarentegen is wél direct en volledig aftrekbaar van het inkomen. Al geldt uiteraard dat een aftrekpost nooit hoger kan zijn dan het totaal aan verschuldigde inkomstenbelasting, dus als er sprake is van een hoge afkoopsom is het vaak verstandig de betaling uit te smeren over meerdere jaren. Voor de ontvanger van partneralimentatie gelden de betalingen als een vorm van inkomen. Over ontvangen partneralimentatie dient dan ook inkomstenbelasting te worden betaald. Dit geldt niet voor kinderalimentatie; u hoeft deze niet op te geven en er ook geen belasting over te betalen.
Alimentatie en belasting: Gezamenlijke woning
Indien een van beide partijen na echtscheiding de gezamenlijke huur- of koopwoning blijft bewonen, heeft dit fiscale gevolgen. Betaalt een van de partners bijvoorbeeld (mee aan) de huur terwijl deze zelf niet meer in het huis woont, dan wordt dit gezien als een vorm van alimentatie en kunnen de kosten afgetrokken worden van de belasting. Degene die de huurbijdrage ontvangt, dient dit bedrag op te geven als inkomsten.
Wanneer uw partner na de scheiding een koophuis bewoont waarvan u de (mede-)eigenaar bent, mag u het eigenwoningforfait dat voor deze woning te boek staat tot twee jaar na de scheiding opvoeren als alimentatie en in zijn geheel aftrekken van de belasting. Zijn de rollen omgedraaid en bewoont u een koophuis waarvan uw partner de mede-eigenaar is, dan dient u het eigenwoningforfait aan te geven als inkomsten en de rest van de waarde van de woning als alimentatie. Is de woning geheel eigendom van uw partner, dan geldt dat u het eigenwoningforfait aan dient te geven als alimentatie.
Onze advocaten kunnen u helpen bij het berekenen van uw alimentatie en het eventueel aanpassen als uw situatie is gewijzigd. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier op deze pagina. U wordt dan binnen 24 uur teruggebeld.