In geval van echtscheiding schrijft de onderhoudsplicht voor dat beide partijen ook na het huwelijk of geregistreerd partnerschap verplicht zijn om financieel voor elkaar, maar ook eventuele kinderen te blijven zorgen. Vaak resulteert dit in alimentatie. Alimentatie kan voldaan worden in natura door direct bepaalde kosten (bijvoorbeeld de energierekening of hypotheekbetalingen) over te nemen, maar meestal is er sprake van een geldbedrag.
Alimentatie betalen: Hoe wordt de hoogte bepaald?
Over de hoogte en duur van alimentatie kunnen (ex-)partners in overleg samen afspraken maken. In veel gevallen komen dergelijke afspraken niet zomaar uit de lucht vallen, maar ligt er een berekening aan ten grondslag. De basis voor elke alimentatieberekening wordt gevormd door de behoefte en verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde enerzijds, en de draagkracht van de alimentatieplichtige anderzijds. Aansluitend wordt gekeken of de draagkracht voldoende is om aan de behoefte te voldoen. Hierbij geldt bovendien dat kinderalimentatie altijd voorrang heeft op partneralimentatie; pas als de kinderalimentatie volledig is betaald, komt de partner aan de beurt. Het kan dus zo zijn dat er niet geheel, of in het geheel niet, aan de behoefte van de partner kan worden voldaan.
Alimentatie betalen: Indexering en herziening
Om te compenseren voor zaken als inflatie, is wettelijk vastgelegd dat alimentatiebedragen elk jaar met een bepaald percentage stijgen. Dit noemt men indexering van de alimentatie. Tenzij door (ex-)partners anders wordt overeenkomen, wijzigt de hoogte van de alimentatie jaarlijks met dit indexeringspercentage. Tevens kan het zo zijn dat veranderingen in de persoonlijke situatie van een van beide partijen (bijvoorbeeld ontslag of juist salarisverhoging) een wijziging in het alimentatiebedrag wenselijk of zelfs noodzakelijk maken. Het verzoek tot een wijziging van de alimentatie kunt u zelf indienen, waarna de rechter zich er over zal buigen. Wanneer u zelf in goed overleg afspraken maakt over een wijziging, dienen deze te allen tijde via een notaris vastgelegd te worden.
Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen
Wanneer een alimentatieplichtige om wat voor reden dan ook in gebreke blijft en de alimentatie niet of slechts gedeeltelijk betaalt, dient het aanbeveling om deze daar eerst zelf op aan te spreken. Wellicht is er dan in onderling overleg een oplossing te vinden. Wanneer overleg echter niets oplevert, kan een alimentatiegerechtigde zijn toevlucht zoeken tot het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO zal dan uit naam van de alimentatiegerechtigde overgaan tot het innen van de achterstallige alimentatiebetalingen. U kunt het LBIO inschakelen wanneer:
- de bijdrage door de rechter is vastgesteld
- er sprake is van minimaal één maand betalingsachterstand
- de betalingsachterstand minimaal € 10,- bedraagt
- de betalingsachterstand op het moment van het verzoek niet ouder is dan 6 maanden
- het (bank)rekeningnummer waarop de alimentatie overgemaakt dient te worden aan de alimentatieplichtige bekend is gemaakt
Wilt u uw alimentatie opnieuw laten vaststellen? Dan kunnen onze alimentatie advocaten u helpen. Vul het formulier in op deze pagina en een ervaren familierechtsadvocaat zal telefonisch contact met u opnemen.