Alimentatiebetalingen kunnen een behoorlijk zware wissel trekken op uw budget. Daarom is het goed om te weten dat deze betalingen fiscaal aftrekbaar zijn. Zo kunt u niet alleen de kosten voor de opvoeding van uw kinderen, maar ook de bijdragen in het levensonderhoud van uw partner aftrekken van de belasting. Dergelijke belastingvoordelen maken de doorgaans dure echtscheiding financieel net iets draaglijker.
Alimentatie aftrekbaar in 2014 en 1015
In 2012 kwam de politiek met een aantal nieuwe wetsvoorstellen op het gebied van alimentatie. Op het moment van schrijven (juli 2014) zijn deze voorstellen nog niet aangenomen, maar de algemeen heersende verwachting luidt dat de wetgeving omtrent alimentatie op korte termijn sterk zal worden versoberd. Zo pleiten alle voorstellen voor inkorting van de duur van partneralimentatie. Bij een kortlopend huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de alimentatieplicht in sommige gevallen zelfs helemaal geschrapt.
Aftrekbaarheid kinderalimentatie
Wanneer de kinderen na een echtscheiding bij een van de twee ouders gaan wonen, heeft deze ouder over het algemeen recht op kinderalimentatie. Kinderalimentatiebetalingen kunnen niet direct in box 1 van het inkomen afgetrokken worden, maar komen wel in aanmerking voor de aftrekpost ‘kosten levensonderhoud kind’. U krijgt in dit geval niet de werkelijke uitgaven terug, maar wel een (soms substantieel) deel. Daarnaast is kinderalimentatie onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar in box 3 (sparen en vermogen).
Aftrekbaarheid partneralimentatie
In tegenstelling tot kinderalimentatie, is partneralimentatie in de vorm van persoonsgebonden aftrek wél direct en volledig aftrekbaar van het inkomen. Het is daarbij niet relevant of het gaat om periodieke betalingen, of een eenmalige afkoopsom. Wel geldt uiteraard dat een aftrekpost nooit hoger kan zijn dan het totaal aan verschuldigde inkomstenbelasting, dus als er sprake is van een hoge afkoopsom kan het soms verstandig zijn de betaling uit te smeren over meerdere jaren. Voor de ontvanger van partneralimentatie gelden de alimentatiebetalingen als een vorm van inkomen. Het laat zich dan ook raden dat men over ontvangen partneralimentatie inkomstenbelasting dient te betalen.
Fiscale voordelen ontvanger
Niet alleen de alimentatieplichtige kan rekenen op fiscale voordelen, ook de ontvanger van alimentatiebetalingen kan in sommige gevallen aanspraak maken op belastingaftrek. Het betreft in dit geval de gemaakte kosten om de alimentatie of afkoopsom geregeld te krijgen. Zo komen eventuele advocatenkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten allemaal in aanmerking voor aftrek.