Wanneer twee personen een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan, ontstaat aan beide zijden een onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht betekent dat partners verplicht zijn te delen in de kosten voor levensonderhoud van de ander, maar ook dat zij hun financiële steentje bijdragen aan de opvoeding van eventuele kinderen. Na een echtscheiding blijft de onderhoudsplicht onverminderd voortduren, hetgeen vaak resulteert in alimentatie.
Op welke moment alimentatie aanvragen
Alimentatie aanvragen kan zowel voor, tijdens, als na de echtscheidingsprocedure worden gedaan.
Om te beginnen bestaat de mogelijkheid om bij het verzoekschrift tot echtscheiding direct ook als nevenverzoek alimentatie aan te vragen. Een tweede mogelijkheid is om te wachten tot tijdens de echtscheidingsprocedure. Wanneer de procedure weliswaar afgerond, maar de echtscheiding nog niet officieel is uitgesproken, kan alimentatie voorts als voorlopige voorziening worden aangevraagd. En tot slot kan alimentatie ook nog worden aangevraagd nadat de echtscheiding is uitgesproken. In dit geval dient echter wel een nieuwe, aparte procedure gestart te worden.
Twee vormen alimentatie
Alimentatie wordt onderverdeeld in kinderalimentatie en partneralimentatie. Deze twee vormen kunnen onafhankelijk van elkaar worden aangevraagd. Daarbij is het belangrijk om te weten dat wanneer er kinderen bij het huwelijk betrokken zijn, de rechtbank altijd zelf zal onderzoeken hoeveel kinderalimentatie betaald dient te worden. Voor partneralimentatie geldt dit niet. Deze dient u dus te allen tijde zelf aan te vragen, tenzij het expliciet is opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Voor beide vormen van alimentatie geldt dat partners zelf afspraken kunnen maken over de hoogte en duur. Worden zij het niet eens, dan bepaalt de rechter.
Aanvragen kinderalimentatie
Wanneer een huwelijk kinderen voortbrengt, blijft ook na een echtscheiding voor beide ouders de plicht bestaan om bij te dragen aan de kosten voor opvoeding. Dit zorgt er voor dat kinderen na een scheiding niet te maken krijgen met een forse terugval in levensstandaard. Over de hoogte en duur van kinderalimentatie kunnen beide ouders samen afspraken maken. Vanwege de kwetsbaarheid van kinderen zullen deze afspraken echter altijd door de rechter worden getoetst. Kinderalimentatie heeft bovendien altijd voorrang op partneralimentatie. Dit betekent dat wanneer een alimentatieplichtige niet in staat is beiden te betalen, de kinderalimentatie eerst dient te worden voldaan.
Aanvragen partneralimentatie
Indien de inkomens van partners substantieel verschillen, kan er door de minst verdienende partner aanspraak gemaakt worden op partneralimentatie. Ook voor deze vorm van alimentatie geldt dat partners samen afspraken kunnen maken over hoogte en duur. Wanneer de partijen er niet in slagen het eens te worden, kan een van de partners de rechtbank verzoeken een alimentatieverplichting op te leggen. In dit geval zal de rechter het verzoek behandelen en op basis van de Tremanormen al dan niet een bedrag vaststellen. In goed overleg of na tussenkomst van de rechter, uiteindelijk worden alle afspraken met betrekking tot partneralimentatie vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
l.franssen zegt
wanneer de echtscheiding is uitgesproken tot hoelang erna kan dan allimentatie aangevraagd worden
Alimentatie zegt
Bij een wijziging van een leefsituatie kan de kinderalimentatie wijzigen, de leeftijd van het kind is leidend.
Als u geen advocaat meer heeft raad ik u aan om het formulier in te vullen om een familierecht advocaat naar uw situatie te laten kijken. Als u wel een advocaat heeft raad ik u aan om contact met hem/haar op te nemen. Zij kennen uw dossier en verhaal al en kunnen u snel antwoord geven.
Alimentatie zegt
‘De rechter kan bij de echtscheidingsbeschikking of bij latere uitspraak aan de echtgenoot die niet voldoende inkomsten tot zijn levensonderhoud heeft, noch zich in redelijkheid kan verwerven, op diens verzoek ten laste van de andere echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toekennen.’
Ik raad u aan het formulier in te vullen zodat een advocaat uw situatie kan beoordelen.
Natascha zegt
Als je niet getrouwd bent geweest kun je dan überhaupt alimentatie aanvragen??.. Dit moet ik van uwv. Doen maar ik zie alleen maar staan na echtscheiding of verbreken samenlevingscontract.. Maar we wonen gewoon gescheiden van elkaar maar geen scheiding ofzo.
Alimentatie zegt
Als u niet getrouwd bent geweest of in een samenlevingscontract had vastgelegd dat u recht had op partneralimentatie heeft u GEEN recht op PARTNERalimentatie. Echter als u kinderen heet uit deze relatie kunt u wel recht hebben op kinderalimentatie. U kunt hiervoor het formulier invullen op deze pagina zodat een advocaat uit uw regio u kunt helpen.
Mr zegt
Hallo, ik heb met mijn ex samengewoond zonder officiële papieren daarvoor. Onze dochter is wel erkend door hem.
Echter wonen we nu al anderhalf jaar uit elkaar en hij verzint continu smoezen zodat hij zogenaamd niet mee kan betalen met de zorg van haar.
Mijn financieel inkomen is ontzettend laag en daarom vind ik het niet meer dan normaal dat hij meebetaalt. Gezien dit niet gebeurd, wil ik nu toch allimentatie aanvragen.
Hoe gaat dit in z’n werk? Waar moet ik beginnen of wie moet ik eventueel aanschrijven daarvoor?
Alvast bedankt voor antwoord!
Alimentatie zegt
Beste M,
je kunt het beste het formulier invullen op deze pagina. Dan word je gekoppeld aan een ervaren familierecht advocaat uit je regio welke je kan helpen. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis.
angelique zegt
mijn ex en ik zijn al bijna 5 jaar gescheiden
toen had hij geen inkomen maar nu al een jaar wel
hoe en kan ik u nog alimentatie aanvragen