Het komt niet zelden voor dat partners na een echtscheiding een nieuwe liefde vinden en duurzaam gaan samenwonen, een geregistreerd partnerschap aangaan of zelfs hertrouwen. Een dergelijke ontwikkeling heeft gevolgen voor de alimentatie, of het nu de ontvanger (alimentatiegerechtigde) of betaler (alimentatieplichtige) betreft. In veel gevallen gaat het echter uitsluitend om veranderingen in partneralimentatie. Een nieuwe partner heeft in principe geen invloed op de kinderalimentatie. De niet-verzorgende ouder blijft verplicht een financiële bijdrage te leveren voor zijn of haar kinderen, tenzij er zich grote veranderingen voordoen in de financiële situatie van een of beide partners.
Wat houdt duurzaam samenwonen precies in?
Men spreekt van duurzaam samenwonen wanneer de nieuwe partners een gezamenlijke huishouding voeren. Het is uiteindelijk aan de alimentatieplichtige om dit te bewijzen, maar met name wanneer er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn is het verstandig om een duurzame relatie zelf aan uw ex-partner te melden. Mocht er twijfel bestaan over de situatie en komt u er samen niet uit, schakel dan een alimentatie advocaat in via het formulier op deze pagina.
Alimentatie en samenwonen: Gevolgen voor alimentatiegerechtigde
Wanneer een alimentatiegerechtigde een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat of hertrouwt, vervalt wettelijk gezien onmiddellijk het recht op partneralimentatie. Er ontstaat in dit geval immers een nieuwe onderhoudsplicht tussen het kersverse koppel, waarmee de ex-partner van zijn of haar plicht is ontheven. De beëindiging van de alimentatieplicht is onherroepelijk; dat wil zeggen dat wanneer de relatie strandt, iemand niet opnieuw bij de vorige ex-partner aan kan kloppen. Wanneer de nieuwe geliefden gaan samenwonen is de situatie iets complexer; er zal in dit geval bewezen moeten worden dat de nieuwe situatie van duurzame aard is om een eind te maken aan de partneralimentatie.
Wanneer u na echtscheiding opnieuw gaat samenwonen, doet u er verstandig aan dit zelf bij uw ex-partner te melden. Laat u dit na, dan kan deze bij de rechter herziening van de alimentatie aanvragen. Als hij of zij in het gelijk wordt gesteld, leidt dit er mogelijk toe dat u onterecht ontvangen alimentatie moet terugbetalen.
Alimentatie en samenwonen: Gevolgen voor alimentatieplichtige
Indien de betaler van alimentatie een nieuwe relatie aangaat, kan dit zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor de draagkracht. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de nieuwe partner bijdraagt aan de woonlasten of kosten voor levensonderhoud. In dit geval stijgt de draagkracht en zou de alimentatieplichtige meer alimentatie kunnen betalen. Het kan echter ook zo zijn dat de nieuwe partner financieel onderhouden moet worden, of de nieuwe relatie kinderen voortbrengt. In dit geval krijgt de alimentatieplichtige te maken met stijgende lasten, waardoor de draagkracht afneemt.
Als uw ex-partner vermoedt dat uw draagkracht door de nieuwe situatie is toegenomen, dan kan deze bij de rechter herziening van de alimentatie aanvragen. Wanneer uw draagkracht afneemt, is het uiteraard aan u om aan de bel te trekken. De rechter zal zich in beide gevallen over het verzoek tot herziening buigen. Verstandiger is echter, om eerst te proberen er zelf samen uit te komen. Onze alimentatie advocaten kunnen u hierbij helpen en adviseren.
cindy zegt
Mijn vriend betaald fors kinderalimentatie..kan daardoor haast niet rondkomen.Zijn ex is hertrouwt en heeft het financieel erg goed..wat kunnen we hier tegen doen?
Alimentatie zegt
Als uw situatie gewijzigd is kunt u samen met een advocaat een nieuwe procedure starten. Een advocaat kan u hierbij helpen. Laat uw gegevens achter op ons contactformulier op de pagina en u zal vrijblijvend worden teruggebeld.
Juul zegt
Ik ben 50 jaar heb een goed weduwepensioen, mijn vriend met een fulltime baan en ik wonen nog niet samen willen dat in de toekomst wel, hij moet nog ongeveer 8 jaar alimentatie aan z ex betalen.
Mijn vraag is: mijn vriend zijn lasten en die van mij gaan omlaag als wij gaan samenwonen. Wordt ook (mijn)een weduwepensioen bij zijn salaris gerekend en zo een nieuw alimentatie bedrag berekend voor zijn ex.
Alimentatie zegt
Ik ben zelf een redacteur van deze site. U kunt het beste het formulier invullen om uw vraag te kunnen stellen aan een advocaat. Veel succes.
K zegt
Ik heb een eigen huis. Een alimentatieplichtige man komt bij mij wonen en voert eigen huishouding. We hebben een huurovereenkomst. Ben ik verplicht inzage te geven in mijn woonlasten bij de draagkracht berekening met kinderalimentatie aan zijn ex?
Alimentatie zegt
U kunt dit het beste vragen aan de advocaat van de alimentatie plichtige man, deze kent de situatie het beste. Als hij geen advocaat heeft kan hij zijn gegevens achterlaten op het formulier om in contact te komen met een advocaat.
DJ zegt
Mijn man heeft twee kinderen uit een eerdere relatie waarvoor hij alimentatie betaalt. Nu heeft zijn ex sinds enkele maanden een geregistreerd partnerschap en mijn man en ik sinds een aantal maanden een kindje samen. Nogal wat veranderingen dus. Heeft dit ook effect op het alimentatie bedrag? De kinderen staan ingeschreven op het adres van zijn ex.
Alimentatie zegt
Dit zou inderdaad invloed kunnen hebben op het alimentatie bedrag. Mocht u al een advocaat hebben (en tevreden zijn over zijn/haar werkzaamheden) raad ik u aan om contact met deze advocaat op te nemen omdat deze al uw zaak wat beter kent.
Mocht u een andere advocaat naar de zaak willen laten kijken kunt u natuurlijk uw gegevens achterlaten op deze site en een gespecialiseerde advocaat uit uw regio zal contact met u opnemen en aangeven wat hij of zij voor u kan betekenen.